Sådan kan blockchain anvendes inden for byggebranchen

Sådan kan blockchain anvendes inden for byggebranchen

Alle brancher er i konstant udvikling, og byggebranchen er ikke en undtagelse. Virksomheder skal hele tiden være på forkant for at kunne følge med konkurrenterne. Blockchain er kommet for at blive, og det er ikke kun en kryptovaluta. Der er mange anvendelsesformål, byggebranchen kan også anvende blockchain til at effektivisere og spare penge i længden.

Ifølge en afstemning lavet af HSBC, så forstår 80% af dem der har hørt om blockchain ikke hvad det egentlig er. Lad os starte med at forklare det.

 

Hvad er Blockchain?

Blockchain er et system, der holder øje med transaktioner på et peer-to-peer netværk. Disse transaktioner kan være foretaget i Bitcoin eller en anden kryptovaluta. En blockchain er også, hvad der på engelsk kaldes for en “distributed ledger”, hvor transaktioner, aftaler eller kontrakter kan gemmes og bekræftes, når de er fuldførte.

 

Du tænker sikkert, at blockchain ikke har noget med byggebranchen at gøre, men det har det. Blockchain er som nævnt ikke kun pengeoverførsler. Nej, blockchain kan også anvendes til at overføre andre ting mellem to eller flere parter. I byggebranchen er det information. Blockchain er jo et system, der kan holde øje med og styr på opdatering af digital data.

 

Sådan kan blockchain være med til at forandre byggebranchen

Vi vil nu komme med specifikke eksempler på, hvordan blockchain kan være med til at forandre byggebranchen.

 

Smarte kontrakter (også kaldet smart contracts)

En af de helt store fordele ved Ethereum er, at der er mulighed for at lave smarte kontrakter. Disse smarte kontrakter er egentlig bare kode, der bliver kørt på blockchainen, når specifikke krav er opfyldt. Dette betyder med andre ord, at man kan aftale meget specifikke ting, og så kan man få meget specifikke ting til at ske efterfølgende. Ingen har mulighed for at stoppe kontrakten, når først den er “underskrevet” af begge parter.

 

Et konkret eksempel for byggebranchen kunne være, at hvis nogle materialer ikke blev sendt afsted til aftalt tid, så ville den smarte kontrakt gå ind og handle på det. Hvis man har aftalt, at leverandøren skal betale en bod, så kommer dette automatisk til at ske i en kryptovaluta. Da Ethereum netværket allerede understøtter smarte kontrakter, bliver denne overførsel sandsynligvis i kryptovalutaen Ether. Du kan læse, hvordan man køber Ether, hvis du ønsker at afprøve dette selv.

 

Betalinger

Du har nok allerede hørt, at kryptovalutaer bliver brugt som betalingsmiddel. På nuværende tidspunkt er det, det primære anvendelsesformål. Byggebranchen kan sagtens udnytte disse fordele. Det er ikke unormalt, at man har leverandører og underleverandører i hele verden. Skal man betale disse, så kan det hurtigt blive meget dyrt i forhold til gebyrer.

 

Det er måske billigt at overføre penge til Tyskland, fordi det er tæt på, og de anvender euro. Tænker man på et andet land, langt væk fra Danmark, så kan det godt blive en udfordring at sende penge. Kryptovalutaer er med til at fjerne disse forhindringer.

 

Supply Chain Management

Blockchain kan hjælpe med at tracke fysiske ting tilbage til deres oprindelige og helt frem til deres endelige destination. Dette kan være med til at øge gennemsigtigheden, så alle parter har samme information – som så vil gøre, at der er mindre fejl og mangler.

 

Den nye teknologi kan også hjælpe med at vælge gode leverandører og underleverandører ved at anvende “digital-specific identifications”. Disse digitale identiteter kan bruges til at opbygge tillid og tjekke andre virksomheder.

 

Alt dette lyder meget godt, men der er selvfølgelig lang vej igen. Der er en del modstand mod forandring, og derfor kan det tage en del tid, før vi ser ovenstående ændringer. Derudover er der måske store omkostninger forbundet med at få blockchain implementeret på en rigtig og effektiv måde inden for byggebranchen. Spørgsmålet er også, om blockchain overhovedet er klar til byggebranchen.