Sådan vedligeholder du kloakken

Sådan vedligeholder du kloakken

Det er ikke ualmindeligt, at man har tendens til at glemme kloakken. Det er ikke det område i huset, som får mest opmærksomhed. Til dels fordi at mange synes, at det er lidt ulækkert, men også fordi at kloakken er uden for vores synsfelt. Hvis den trænger til en kærlig hånd, så er det ikke det første som man opdager. Nogle gange opdager man det faktisk først, når skaden er sket… Hvis du gerne vil vide mere om hvordan, at du bedst passer på din kloak, så læs videre her.

Spuling af kloak

Alle boligejere er forpligtigede til at sørge for vedligeholdelse af kloakrørene på deres grund. Det vil sige, at du skal sørge for at de bliver spulet igennem med jævne mellemrum. Du kan få hjælp af en autoriseret kloakservice, som ved hvordan at man udfører arbejdet korrekt. De har alt det korrekte udstyr som f. eks en højtryksspuler, så de kan foretage en effektfuld spuling af kloakken.

Der er mange grunde til at kloakrørene kan blive tilstoppede. Det kan f. eks være hvis at der ryger objekter i kloakken, som sætter sig på tværs. Nogle gange kan det også være ophobninger af snavs og skidt. Det kan også være rødder fra træerne, som vokser ind i små revner i kloakken. Ja, grundene kan være mange, og det er ikke sjovt med en tilstoppet kloak. Derfor er første skridt altid at kontakte en autoriseret kloakmester.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan også indkorpere nogle gode vaner i dine dagligdagsrutiner, som er gode for vedligehold af kloakken. Du kan f. eks rense gulvafløbene jævnligt. Især afløbene i badeværelset kan nemt blive tilstoppede af tandpastarester og hår. Du kan med fordel hælde en liter kogende vand i dine afløb én gang ugentligt. På den måde kan du forebygge de værste tilstoppelser. Hvis du har problemer med stoppede afløb, kan du også komme langt med at komme en blanding af natron og husholdningseddike i afløbene. Det skaber en kemisk reaktion, som “sprænger” gamle sæberester væk.

Du bør også generelt undgå at skylle større genstande ud i toiletkummen, da de nemt kan sætte sig på tværs og stoppe. Derudover skal du undgå at hælde stegefedt fra en pande i vasken, da det også kan blive en ophobning. Det er også vigtigt, at du aldrig hælder miljøskadelige kemikalier i kloakken. Det kan f. eks være terpentin eller maling. Det er både rigtig skidt for miljøet, men også for kloakkens rør og rensninganlægget.