Skal du til at bygge? Det her skal være du være opmærksom på

Skal du til at bygge? Det her skal være du være opmærksom på

Ikke alle byggeprojekter er nødvendigvis, hvorfor det som nybegynder kan være smart at undersøge et par forskellige faktorer. Som en nyklækket gør det selv person, er det vigtigt ikke blot at have indsigt i det materiale, som du skal behandle, men også valget af det rigtige værktøj til jobbet.

Sådan får du en god start

Ikke alle byggeprojekter er nødvendigvis en, selv hvis der er tale om samme type. En væg er ikke bare en væg, da denne kan være lavet af beton, glasbeton, bips, træ eller være bedækket af fliser. For at få dit byggeprojekt kan få den bedste begyndelse, vil det gavnligt at undersøge og få indsigt i de pågældende elementer og materiale.

Du kan her inddele forskellige materialer i to hovedkategorier: hårde og bløde materialer. Sidste nævnte er ikke ensbetydende med at materialerne som sådan er bløde, men derimod ikke er lige så hårdføre som deres modsætninger. Eksempler på bløde materialer er mursten, tagsten, kalksten, gips og lignende. Eksempler på hårde materialer er fliser, marmor, granit, beton og lignende.

Efter at have inspiceret det pågældende materiale og dets hårdhed, kan du her udvælge det værktøj, der egner sig bedst til jobbet. I de fleste husprojekter, er du ikke altid nødsaget at skaffe helt særligt værktøj, men skal du bore i beton, kan et betonbor være behjælpelig. Men skal du også til at bore i fliser udover beton, kræver det noget mere robust værktøj.

Diamantværktøj – robusthed hele vejen igennem

Skal du arbejde med hårde materialer, kan det anbefales at du gør brug af diamantværktøj. Det er er noget særligt værktøj, som du kan bruge til at bore, slibe eller skære. I modsætning til normalt værktøj, er det segmenteret med kunstigt fremstillede diamanter, der påfører det særlig hårdhed.

Brugen af kunstige diamanter gør diamantværktøj til oplagt valg, når det kommer til behandling af hårde overflader såsom fliser mv. Du kan også bruge værktøjet til at behandle blødere materialer, dog skal du være opmærksom på, at bløde materialer mætter diamantbelægningen på værktøjet. Dette betyder at varmen øges, når værktøjet er i rotation, bliver værktøjet for varmt, ender boret med at blive nedslidt meget hurtigt. Dette kan afhjælpes til dels med vådbehandling, hvor dit diamantværktøj får påført vand på sig ved hjælp af en vandslange. Dette afhjælper dannelsen af støv, men holder også værktøjet køligt. Det kan dog anbefales ikke at bruge diamantværktøjet for meget på blødere materialer, da de segmenteret diamanter kan nedslides.

Bliver diamanterne nedslidt er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal købe noget nyt værktøj. I dette tilfælde kan du få lavet en renovering af diamantboret, som du har brugt eller andet værktøj. På den måde spare du penge på at købe noget helt nyt bor, hvis du har brugt et diamantbor, ellers kan du købe nye diamantsegmenteret klinger og lignende.