Vær opmærksom på sikkerhedsreglerne, når du leaser en gaffeltruck

Vær opmærksom på sikkerhedsreglerne, når du leaser en gaffeltruck

Det er efterhånden blevet mere og mere udbredt at lease materiel hos ens lokale maskinforhandler, når man har brug for kraft og løftekapacitet til et projekt eller for en kortere periode på sit lager.

 

Og selvom det ikke kræver et specifikt certifikat eller kørekort at betjene en gaffeltruck på diesel, så er der alligevel nogle regler og retningslinjer, der skal overholdes ved anvendelse.

Retningslinjer fra Arbejdstilsynet

Sikkerhed er ikke noget, man nogensinde må gå på kompromis med – hverken sin egen eller sine medarbejders. Når man beskæftiger sig med tunge læs og maskiner, er det derfor nødvendigt at tage sine forholdsregler, så man ikke risikerer at gøre skade på hverken materialer, maskine eller mennesker.

 

Af denne grund er størstedelen af det materiel, man kan købe og lease på markedet, underlagt en række sikkerhedsregler fra Arbejdstilsynet.

 

Når man leaser en gaffeltruck, gælder det for eksempel, at selve betjeningen og anvendelsen af maskinen skal ske på forsvarlig vis og med hensyn til, hvad den specifikke model er godkendt til.

 

Derudover gælder det, at alle sikringsdele og andet beskyttelsesudstyr ikke må være afmonteret, så længe trucken er i brug. På samme måde skal alt hjælpeudstyr monteres og bruges efter gældende forskrifter og på en måde, så gaffeltrucken ikke lider overlast.

Personløft er et no-go

Hvad angår reglerne for personløft, er det som udgangspunkt altid forbudt. En gaffeltruck er designet specifikt til løft og transport af gods, mens der findes andet materiel, som egner sig til personløft.

 

Når det er sagt, er der alligevel særlige forhold og betingelser, under hvilke personløft på en gaffeltruck er tilladt. Ifølge Arbejdstilsynets AT-vejledning afsnit B.2.3.1. gælder det, at en gaffeltruck må bruges til personløft ved lejlighedsvise og kortvarige opgaver.

 

Disse opgaver kan være udskiftning af lysstofrør, lettere montagearbejde, lettere rengøring, lettere malerarbejde eller lignende. Til gengæld må man under ingen omstændigheder løfte personer i forbindelse med plukning af varer.

Spørg altid din forhandler

Uanset om du investerer i den ene eller anden type gaffeltruck, eller om du blot leaser en bestemt model for en kortere periode, står Arbejdstilsynets regler ved. Gaffeltrucks har forskellige motorer, løftekapaciteter, -højder med mere, og det er op til dig selv at tjekke op på, hvilke regler der gælder for netop den model, du vælger.

 

Hos Conmas er de eksperter på området, og teamet står altid klar med både råd, vejledning og ikke mindst favorable priser på både leasing og køb af nye og brugte gaffeltrucks til din virksomhed eller dit næste projekt.